Ταξίδι στον χρόνο με το Orient Express

– Του Μιχάλη Μαγνήσαλη –

Στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης βρίσκεται ένα κομμάτι όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς σιδηροδρομικής ιστορίας. Στον αύλιο χώρο φιλοξενούνται δύο από τα τρία βαγόνια που έχουν διασωθεί από το θρυλικό Orient Express. Η κλινάμαξα είναι κατασκευασμένη στην Αγγλία το 1949 και το εστιατόριο το 1905. Το όνομα Orient Express σημαίνει «Ταχεία της Ανατολής» και ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τα μακρινά και υπερπολυτελή ταξίδια από το Παρίσι μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Ανήκε στην Compagnie Internationale des Wagons-Lits (στα Ελληνικά: Διεθνής Εταιρία Κλιναμαξών και Τουρισμού), γνωστή και ως CIWL. Το πρώτο δρομολόγιο ξεκίνησε από το Παρίσι στις 5 Ιουνίου του 1883. Το ταξίδι διαρκούσε 4 – 5 μέρες και έκανε ενδιάμεσες στάσεις στο Στρασβούργο, στο Μόναχο, στη Βιέννη, στη Βουδαπέστη, στο Βουκουρέστι και στη Σόφια. Λόγω της μεγάλης φήμης του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για συγγραφείς όπως η Αγκάθα Κρίστι (Έγκλημα στο Orient Express) και ο Γκράχαμ Γκρην (Το τραίνο της Σταμπούλ). Ακόμα και κάποιες σκηνές δράσης από τη διάσημη ταινία του Τζέιμς Μποντ «Από τη Ρωσία με αγάπη» έχουν γυριστεί μέσα στο Orient Express. Μετά το 1977, με την εξέλιξη των αεροπορικών ταξιδιών, η θρυλική γραμμή άρχισε να παρακμάζει. Σήμερα λειτουργεί σιδηροδρομική σύνδεση με πολυτελείς υπηρεσίες που συμβολικά φέρει το ίδιο όνομα, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το ταξίδι του παρελθόντος, αφού περιορίζεται σε προορισμούς στην κεντρική Ευρώπη.

Ο εσωτερικός διάδρομος της κλινάμαξας.
Δίκλινο κουπέ με θέρμανση και νιπτήρα που μετατρέπεται σε γραφείο. Οι ενδιάμεσες πόρτες επέτρεπαν την ένωσή του με το διπλανό, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια οικογένεια.
Ξύλινες επιφάνεις κοσμημένες με μαρκετερί.
Ο χώρος της κουζίνας. Η στόφα και οι φούρνοι λειτουργούσαν με κάρβουνο. Επάνω αριστερά ο μπρούντζινος λέβητας παρήχε ζεστό νερό για την καθαριότητα και την θέρμανση.
Ο χώρος του γραφείου του προϊστάμενου του εστιατορίου από όπου μπορούσε να ελέγχει τη λειτουργία του.
Η είσοδος του εστιατορίου.
Ψυγεία για τη συντήρηση των τροφίμων τα οποία λειτουργούσαν με πάγο.
Διακόπτες και όργανα ελέγχου του φωτισμού των αμαξών.
Το πέρασμα από τη μία άμαξα στην άλλη.
Διαφημιστική αφίσσα της εποχής – Πηγή: Βικιπαίδεια.

Φωτογραφίες – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

Εγγραφείτε στο Blog μας δίνοντας μόνο το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέο άρθρο την ώρα που δημοσιεύεται κάνοντας κλικ εδώ.

Αναζητήστε παλιότερα άρθρα στο αρχείο μας, κάνοντας κλίκ εδώ.

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.