Σουσουράδα ή τσιλιβήθρα;

– Του Μιχάλη Μαγνήσαλη –

Είναι εκείνο το μικρό πουλάκι που κυκλοφοράει παντού. Μέσα στις πόλεις, στα πάρκα, στις παραλίες, αλλά τις περισσότερες φορές περνάει απαρατήρητο, ίσως επειδή μοιάζει αρκετά με τον πολύ πιο γνωστό σπουργίτη. Οι σουσουράδες είναι αεικίνητες και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να τις παρατηρήσουμε προσεκτικά. Περπατάνε πολύ γρήγορα και κουνάνε πάνω κάτω την ουρά τους με έναν χαρακτηριστικό τρόπο, που έχει γίνει συνώνυμος της ζωντάνιας και της τσαχπινιάς. Γι’ αυτό και έχει επικρατήσει, ο λαός μας να χρησιμοποιεί μεταφορικά το όνομά της, όταν θέλει να «πειράξει» μια νεαρή κοπέλα που κάνει όλο καμώματα και νάζια.

Λέγεται αλλιώς και τσιλιβήθρα. Η επίσημη ονομασία του πουλιού είναι σεισοπυγίς (Motacilla alba). Η τροφή τους είναι συνήθως μικρά έντομα και κάμπιες. Ανάλογα με το είδος τους, μπορεί να έχουν κίτρινη κοιλιά (κιτρινοσουσουράδες), ή να έχουν λευκή κοιλιά (λευκοσουσουράδες). Στη διάρκεια του έτους μπορεί να υπάρξουν κάποιες παραλαγές στον χρωματισμό τους.

«Κάποιοι ερευνητές υποθέτουν ότι η κίνηση της ουράς τους έχει σκοπό να προκαλέσει τον αιφνιδιασμό των εντόμων, που είναι η βασική της λεία. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι μία κίνηση ιεραρχικής σημασίας μέσα σε ένα σμήνος, ενώ τελευταίες μελέτες υποστηρίζουν ότι είναι ένα «σήμα» επιφυλακής απέναντι σε πιθανούς θηρευτές». Πηγή: Βικιπαίδια

Φωτογραφίες – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

Παρατηρούμε την άγρια ζωή χωρίς να παρεμβαίνουμε σε αυτήν. Ποτέ δεν πλησιάζουμε περισσότερο από το επιτρεπτό και ποτέ δεν παγιδεύουμε τα ζώα για να τα φωτογραφίσουμε. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε και όχι να καταστρέψουμε!

Εγγραφείτε στο Blog μας δίνοντας μόνο το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέο άρθρο την ώρα που δημοσιεύεται κάνοντας κλικ εδώ.

Αναζητήστε παλιότερα άρθρα στο αρχείο μας, κάνοντας κλίκ εδώ.

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.