Γιατί τους λένε «καστανοκέφαλους»;

– Του Μιχάλη Μαγνήσαλη –

Οι «καστανοκέφαλοι» είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη γλάρου που ζουν στη χώρα μας. Δεν είναι απειλούμενο είδος αφού υπάρχουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Ζουν σε υγρότοπους και σε αγροτικές εκτάσεις, συμβιώνοντας ειρηνικά με άλλα είδη άγριων πουλιών και τρέφονται κυρίως με σκουλίκια και άλλα ασπόνδυλα. Όμως γιατί τους λένε καστανοκέφαλους αφού το κεφάλι τους είναι λευκό με μία μόνο γκρίζα βούλα πίσω από το μάτι;

Ο Larus ridibundus, όταν έρχεται η ώρα να ζευγαρώσει, το φτέρωμα του κεφαλιού του παίρνει ένα χαρακτηριστικό γκριζο-καφετί χρώμα. Ταυτόχρονα το χρώμα του ράμφους και των ποδιών του από πορτοκαλί γίνονται σκούρο κερασί. Εμείς όμως στην Ελλάδα δεν θα δούμε ποτέ αυτούς τους χρωματισμούς. Οι καστανοκέφαλοι ζευγαρώνουν κατά την περίοδο του ελληνικού καλοκαιριού, αφού πρώτα αποδημήσουν σε πιο βόρεια κλίματα. Γι αυτό και θα συνεχίσει να μας φαίνεται παράξενο που τους αποκαλούν έτσι.

Το ταξίδι τους προς τον βορά ξεκινάει τον Μάρτιο. Ως τον Απρίλιο θα έχουν φύγει και οι τελευταίοι. Θα τους ξαναδούμε να εμφανίζονται σιγά σιγά στα μέσα του Σεπτέμβρη μέχρι και τα μέσα του Νοέμβρη, όταν η αναπαραγωγική τους διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί. Με ελάχιστες εξαιρέσεις οι περισσότεροι θα έχουν επανέλθει στα κανονικά τους χρώματα.

Φωτογραφίες – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

Παρατηρούμε την άγρια ζωή χωρίς να παρεμβαίνουμε σε αυτήν. Ποτέ δεν πλησιάζουμε περισσότερο από το επιτρεπτό και ποτέ δεν παγιδεύουμε τα ζώα για να τα φωτογραφίσουμε. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε και όχι να καταστρέψουμε!

Εγγραφείτε στο Blog μας δίνοντας μόνο το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέο άρθρο την ώρα που δημοσιεύεται κάνοντας κλικ εδώ.

Αναζητήστε παλιότερα άρθρα στο αρχείο μας, κάνοντας κλίκ εδώ.

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.