Λίμνη Δοϊράνη στη μεθόριο της Ελλάδας

– Του Μιχάλη Μαγνήσαλη –

Στο βόρειο άκρο της Ελλάδας βρίσκεται ξεχασμένη η λίμνη Δοϊράνη. Ο άλλοτε εμπορικός δρόμος με τον σιδηροδρομικό σταθμό και το τελωνείο έχουν ερημώσει, όμως το νερό με τις ιδιαίτερες ιδιότητές του εξακολουθεί να δίνει μια άλλη διάσταση στο φυσικό τοπίο. Η νοητή συνοριογραμμή βρίσκεται μέσα στο νερό. Η ανατολική πλευρά της λίμνης που αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής έκτασής της ανήκει στην Ελλάδα και η δυτική ανήκει στο κράτος των Σκοπίων (κατά πολλούς Βόρεια Μακεδονία…). Η Δοϊράνη είναι εντεταγμένη στο δίκτυο προστασίας «Natura 2000» και αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών. Λίγο πριν δύσει ο ήλιος κάνουμε έναν περίπατο κατά μήκος της ελληνικής ακτογραμμής αποτυπώνοντας χρώματα, καθρεφτισμούς, σκιές αλλά και κάποιους από τους…μόνιμους κατοίκους της λίμνης.

Οι πλάβες, οι βάρκες με το επίπεδο πάτωμα, είναι το τέλειο μεταφορικό μέσο για τις λίμνες. Σήμερα οι εξωλέμβιες μηχανές χαλάνε την παραδοσιακή αισθητική για χάρη της ταχύτητας.
Η ήρεμη επιφάνεια του νερού λειτουργεί σαν καθρέφτης δίνοντας άλλη διάσταση στο τοπίο.
Ακόμα ένας σιδηροδρομικός σταθμός που δεν περνούν πια γραμμές από μπροστά του. Τα σύγχρονα τρένα παρακάμπτουν τον τελευταίο σταθμό πριν τα σύνορα με το γειτονικό κράτος των Σκοπίων.
Ένας κορμοράνος ξεκουράζεται σε ασφαλές σημείο. Απέναντι ο οικισμός «Νέα Δοϊράνη» που ανήκει στο κράτος των Σκοπίων.
Η βλάστηση τα προηγούμενα χρόνια είχε υπεραναπτυχθεί. Σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης του νερού δυσκολεύει την προσέγγιση των ακτών.
Ένας μυοκάστορας κάνει την «βόλτα» του για αναζήτηση τροφής το σούρουπο. Ο χαμηλός φωτισμός του προσφέρει ασφάλεια.
Οι νεκροί κορμοί στέκονται σαν φυσική περίφραξη απέναντι στη γειτονική χώρα.

Φωτογραφίες – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

Εγγραφείτε στο Blog μας δίνοντας μόνο το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέο άρθρο την ώρα που δημοσιεύεται κάνοντας κλικ εδώ.

Αναζητήστε παλιότερα άρθρα στο αρχείο μας, κάνοντας κλίκ εδώ.

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.