Πόλεις της Μακεδονίας – Ο Πολύγυρος

– Του Τηλέμαχου Γαροφαλλίδη –

Αν ζητήσεις από κάποιον -ειδικά βορειοελλαδίτη- να σου πει πόλεις του νομού Χαλκιδικής, η πρώτευουσά του θα είναι ίσως από τις τελευταίες που θα πει. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι πρωτεύουσα είναι τα Μουδανιά. Ο Πολύγυρος είναι η πρωτεύουσα του Νομου Χαλκιδικής και βρίσκεται ξεχασμένη στην καρδιά του Νομού.

Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χολομώντα σε υψόμετρο 560 μέτρων, μέσα σ΄ ένα θαυμάσιο δάσος από βελανιδιές και απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Σχετικά με την προέλευση του ονόματός της υπάρχουν διάφορες εικασίες. Πιθανόν ο συνδυασμός των λέξεων πολύ και ιερός να έδωσε τη σημερινή ονομασία εξαιτίας ενός ιερού που υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή. 

Μια άλλη παρόμοια εκδοχή αντικαθιστά το ιερός με τη λέξη γερός λόγω του υγιεινού κλίματος της περιοχής, ή τη λέξη γέρος λόγω του μεγάλου ποσοστού γερόντων στην περιοχή. Έχει επίσης προταθεί και η ετυμολόγηση από το όνομα ενός μεγαλογαιοκτήμονα της περιοχής, του Πολύαρου. Μια πέμπτη θεωρία αποδίδει την ονομασία στις κλιτύες (πλαγιές) των αλλεπάλληλων λόφων, πάνω στους οποίους είναι χτισμένος ο Πολύγυρος.

Η βόλτα στα ανηφορικά δρομάκια της πόλης θα αποκαλύψει στον επισκέπτη σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής ανάμεσα σε σύγχρονα κτήρια. Θεμελιώδες οικοδομικό στοιχείο είναι οι πέτρινοι τοίχοι του ισόγειου, οι οποίοι περιβάλλουν τον πάνω όροφο και τον στηρίζουν. Ο όροφος αποτελείται από ένα πλαίσιο ξύλινο που γεμίζει μέχρι πάνω με μικρά τούβλα, σοβαντίζεται και δημιουργεί μια προεξοχή το “σινάζι”. Έτσι δημιουργούνταν ένας πάνω όροφος μεγαλύτερος, ενώ το μικρότερο ισόγειο δημιουργούσε χώρο για πιο φαρδύ δρόμο.

Η βόλτα στον Πολύγυρο δεν μπορεί παρά να περάσει κι από τις χαρακτηριστικές “έξι βρύσες”. Έναν ονειρεμένο χώρο, ένα σταθμό δροσιάς και χαλάρωσης, μια εξαιρετική πρόταση ειδικά για το καλοκαίρι. Κάτω από την σκιά των δέντρων ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την δροσιά των τρεχούμενων νερών από τις έξι βρύσες που τρέχουν ασταμάτητα, από τις οποίες πήρε και το όνομα η περιοχή.

Από τα ψηλώματα της πόλης μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει την θάλασσα κι αν ο καιρός το επιτρέπει να δει και τα δυο από τα τρία πόδια της Χαλκιδικής, την Κασσάνδρα και την Σιθωνία. Κι αν κατηφορίσει σε λίγα λεπτά μπορεί να βρεθεί στις υπέροχες ακτές όπου η θάλασσα ακουμπάει στα κλαδιά των πεύκων και των ελαιόδεντρων. 

Φωτογραφίες – κείμενο: Τηλέμαχος Γαροφαλλίδης

Εγγραφείτε στο Blog μας δίνοντας μόνο το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέο άρθρο την ώρα που δημοσιεύεται κάνοντας κλικ εδώ.

Αναζητήστε παλιότερα άρθρα στο αρχείο μας, κάνοντας κλίκ εδώ.

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.