
Δεν είμαστε μόνο εμείς που αλλάζουμε πουκάμισα. Αυτή τη συνήθεια των φιδιών την ξέρατε; Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για τους παρεξηγημένους του ζωικού βασιλείου. Η έλειψη γνώσης και εξοικίωσης είναι πάντα η αιτία για τις περισσότερες φοβίες.
Θα έλεγε κάποιος ότι σαν τους ανοικοκύρευτους εργένηδες, αλλάζουν δέρμα και το παρατάνε όπου να ‘ναι. Όχι ακριβώς. Για να ανανεώσει ένα φίδι το δέρμα του πρέπει να περάσει μέσα από το στενό πέρασμα που σχηματίζουν δυο πέτρες ή μερικά κλαδιά. Τρίβεται ανάμεσά τους και το παλιό δέρμα βγαίνει για να φανεί από κάτω το καινούργιο. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη επειδή όσο το φίδι μεγαλώνει, το δέρμα του παραμένει το ίδιο.
Τα φίδια είναι πολύ χρήσιμα για το οικοσύστημα, αλλιώς δεν θα υπήρχαν. Τα είδη που έχουμε στην Ελλάδα δεν είναι δηλητηριώδη με μόνη εξαίρεση την οχιά. Κανένα από αυτά όμως δεν έχει την πρόθεση να μας βλάψει. Με τις αναπτυγμένες αισθήσεις τους, τις περισσότερες φορές μας αντιλαμβάνονται πολύ πριν τα δούμε και φροντίζουν να απομακρυνθούν. Η όσφρηση των φιδιών είναι εξαιρετική. Κάθε φορά που βγάζουν έξω τη γλώσσα τους, συλλέγουν μικρά κομμάτια του αέρα και όταν την επιστρέφουν στο στόμα τους τα αναλύουν. Αυτή είναι μια ικανότητα που την έχουν όλα τα ζώα, όμως μόνο στα ερπετά είναι τόσο εξελιγμένη. Δεν βλέπουν καθαρά και δεν ακούν, αλλά το σώμα τους αισθάνεται τις δονήσεις και τους ήχους χαμηλής συχνότητας που μεταφέρονται από το έδαφος. Έτσι μπορούν να αντιληφθούν το βάδισμά μας από πολύ μακριά.
Στην πραγματικότητα ούτε αυτά μας θέλουν μέσα στα πόδια τους. Μόνο αν αισθανθούν ότι κινδυνεύουν επειδή έτυχε να βρεθούμε πολύ κοντά τους, θα δαγκώσουν (τα φίδια δεν «τσιμπάνε»). Αυτή η αντίδρασή τους είναι άμυνα και όχι επίθεση και είναι η ίδια με κάθε άλλου άγριου ζώου, επειδή άθελα μας εισχωρήσαμε στο περιβάλλον του.
Αν σε κάποιον σας περίπατο βρείτε ένα τέτοιο «πουκάμισο», δεν θα χρειαστεί να τρέξετε για να γλυτώσετε. Ο κάτοχος του έχει φύγει πολύ πριν εσείς περάσετε από εκεί. Αν συναντήσετε ένα φίδι που αλλάζει δέρμα μην τρομάζετε, δεν μπορεί να σας βλάψει. Σε αυτή τη φάση είναι εγκλωβισμένο και η δυνατότητά του να κινηθεί είναι πολύ περιορισμένη. Υπάρχουν συγκεκριμένες και πολύ σαφείς ενδείξεις ότι ένα φίδι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αλλαγή δέρματος. Το χρώμα του θα έχει θαμπώσει, τα μάτια του θα έχουν γίνει γκριζομπλέ και οι κινήσεις του θα είναι πολύ αργές. Θα μοιάζει σαν να είναι άρρωστο και δεν θα δείχνει κανένα ενδιαφέρον για να κυνηγήσει την τροφή του. Χρειάζεται να περάσουν μερικές μέρες από τη στιγμή που ξεκινάει η προετοιμασία μέχρι τη μέρα της τελικής απελευθέρωσης.
«Η Γη τα γεννά όλα και όλα σε αυτήν πηγαίνουν», Εμπεδοκλής
Φωτογραφία – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης
Παρατηρούμε την άγρια ζωή χωρίς να παρεμβαίνουμε σε αυτήν. Ποτέ δεν πλησιάζουμε περισσότερο από το επιτρεπτό και ποτέ δεν παγιδεύουμε τα ζώα για να τα φωτογραφίσουμε. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε και όχι να καταστρέψουμε!
Εγγραφείτε στο Blog μας δίνοντας μόνο το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέο άρθρο την ώρα που δημοσιεύεται κάνοντας κλικ εδώ.
Αναζητήστε παλιότερα άρθρα στο αρχείο μας, κάνοντας κλίκ εδώ.
– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.