Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου – «Το Φεγγάρι του θερισμού»

– Του Μιχάλη Μαγνήσαλη –

Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλής όσο αυτή του Αυγούστου, αλλά και η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου έχει κάτι το ξεχωριστό. Πανσέληνο έχουμε όταν το ημισφαίριο της Σελήνης που είναι μόνιμα στραμμένο προς τη Γη, φωτίζεται ολόκληρο από τον Ήλιο. Αυτό συμβαίνει μια φορά κάθε μήνα, όταν η Σελήνη βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο ώστε να φωτίζεται, αλλά και απέναντι από τη Γη ώστε να είναι ορατή. Στην αστρονομική γλώσσα η εθυθυγράμμιση αυτή των τριών ουράνιων σωμάτων λέγεται «συζυγία».

Το ολόγιομο φεγγάρι του Σεπτεμβρίου ονομάστηκε παραδοσιακά «φεγγάρι του θερισμού». Έτσι ονομάζεται η πανσέληνος που βρίσκεται χρονικά πιο κοντά στις 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας. Τότε η διάρκεια της ημέρας που έχει αρχίσει να μικραίνει από τις 22 Ιουνίου (ημέρα του θερινού ηλιοστασίου), είναι ίση με αυτήν της νύχτας.

Η πανσέληνος συνδέεται στην λαϊκή αντίληψη με διάφορες παρενέργειες της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αϋπνίες, εκνευρισμοί, επιληπτικές κρίσεις (από όπου και η συνώνυμη λέξη «σεληνιασμός») και διάφορα άλλα… περίεργα φαινόμενα. Στην πράξη όμως δεν υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι η πανσέληνος έχει επιδράσεις πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Φωτογραφία – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

Αν δεν είστε συνδρομητές μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ. Ακολουθήστε μας σε αυτή τη διαδρομή προς την ανακάλυψη και τη διάδοση της γνώσης.

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.