Γιατί τα πουλιά στέκονται στο ένα πόδι;

– Του Μιχάλη Μαγνήσαλη –

Δεν πρόκειται για…τιμωρία. Είναι μια στάση πολύ συνηθισμένη για τα περισσότερα πουλιά. Η φύση τα έχει προικίσει με έναν μηχανισμό που τους επιτρέπει να τοποθετούν μόνο το ένα πόδι ακριβώς κάτω από το κέντρο βάρους του σώματος. Έτσι δαπανούν λιγότερη ενέργεια από ότι όταν στέκονται στα δύο πόδια.  Όπως διαπιστώθηκε από επιστημονικές μελέτες, τα πουλιά δεν κινούν σχεδόν καθόλου τους μύες όταν στέκονται στο ένα πόδι. Επίσης με αυτόν τον τρόπο διατηρούν πιο εύκολα την ισορροπία τους. Μπορούν ακόμα και να κοιμούνται στο ένα πόδι, συνδυάζοντας έτσι την ξεκούραση με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Φωτογραφίες – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

Παρατηρούμε την άγρια ζωή χωρίς να παρεμβαίνουμε σε αυτήν. Ποτέ δεν πλησιάζουμε περισσότερο από το επιτρεπτό και ποτέ δεν παγιδεύουμε τα ζώα για να τα φωτογραφίσουμε. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε και όχι να καταστρέψουμε!

Αν δεν είστε συνδρομητές μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ. Ακολουθήστε μας σε αυτή τη διαδρομή προς την ανακάλυψη και τη διάδοση της γνώσης.

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.