Τα φοινικόπτερα στολίζουν την λιμνοθάλασσα.

– Του Μιχάλη Μαγνήσαλη –

Εκεί που η θάλασσα βρίσκει τρόπο να διεισδύσει στη στεριά και να δημιουργήσει βιότοπους με ήρεμα και ρηχά νερά, είναι πολύ πιθανό να ζουν αυτοί οι απίθανοι τύποι. Οι καλλίγραμμες σιλουέτες τους στολίζουν τον ορίζοντα της λιμνοθάλασσας. Κι εμείς τυχεροί που τους συναντήσαμε. Λαλίστατοι, δεν έβαλαν γλώσσα μέσα τις δύο ολόκληρες ώρες που είμασταν εκεί. Τους παρατηρούσαμε από απόσταση. Διαφορετικά, μόλις ένιωθαν ότι κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά, ξεκινούσαν να κινούνται με απίστευτη αρμονία και πειθαρχία. Σαν χορός σε αργή κίνηση, άλλαζαν ελάχιστα τη θέση τους υπερασπιζόμενοι την ασφάλειά τους.

Τα φοινικόπτερα πιο γνωστά ως φλαμίνγκο, όταν γεννιούνται έχουν καφέ χρώμα και μετά το τρίτο έτος της ζωής τους γίνονται λευκά. Το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα στα φτερά τους το αποκτούν σταδιακά όσο μεγαλώνουν επειδή τρώνε τις μικροσκοπικές γαρίδες Artemia, τις οποίες βρίσκουν στα ρηχά νερά των υγροτόπων. Τα πουλιά που βλέπουμε στην Ελλάδα συνήθως αναπαράγονται στην Τουρκία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Στην Ελλάδα αναπαράγονται πολύ σπάνια. Η πιο πρόσφατη αναπαραγωγή τους ήταν το 2020 στη λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμαντα στη Χαλκιδική. Παλιότερα έγινε το 2002 στην Αλυκή Καλλονής στη Μυτιλήνη.

Η λεπτεπίλεπτη φύση που δείχνει η εμφάνισή τους είναι εντελώς φαινομενική. Στην πραγματικότητα είναι από τα πιο σκληροτράχηλα πουλιά που υπάρχουν και καταφέρνουν να ζουν εκεί που άλλοι ζωντανοί οργανισμοί πεθαίνουν. Μπορούν να ζήσουν ακόμα και σε εχθρικά περιβάλλοντα  όπως καυστικές λίμνες, λιμνοθάλασσες με πολύ αλμυρό νερό , ακόμα και σε περιοχές με πολύ μεγάλο υψόμετρο.

Φωτογραφία – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

Παρατηρούμε την άγρια ζωή χωρίς να παρεμβαίνουμε σε αυτήν. Ποτέ δεν πλησιάζουμε και ποτέ δεν παγιδεύουμε τα ζώα για να τα φωτογραφίσουμε. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε και όχι να καταστρέψουμε!

Διαβάστε και αυτό:

Τελικά…τι χρώμα έχουν τα φλαμίνγκο;

Εγγραφείτε στο Blog μας δίνοντας μόνο το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέο άρθρο την ώρα που δημοσιεύεται κάνοντας κλικ εδώ.

Αναζητήστε παλιότερα άρθρα στο αρχείο μας, κάνοντας κλίκ εδώ.

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.