
Για να πω την αλήθεια δεν ήξερα ότι ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Ούτε ότι είναι τόσο περίεργα. Στάθηκε κοντά στην προβλήτα και με κοιτούσε επίμονα για αρκετή ώρα. Ύστερα από λίγο μου γύρισε την πλάτη και άρχισε να καταδύεται. Τα σαλάχια συνήθως κάνουν βόλτες κοντά στον βυθό. Όταν θέλουν να κρυφτούν θάβονται σχεδόν ολόκληρα μέσα στην άμμο. Με τέτοιες συνήθειες είναι λίγο δύσκολο να τα συναντήσει κάποιος εκτός και αν είναι δεινός βουτηχτής όπως και αυτά.

Σαλάχι ή σελάχι είναι η γενική ονομασία των ψαριών που ανήκουν στο γένος των χονδριχθύων, στην υπέρταξη βατοειδή. Υπάρχουν περίπου 500 είδη. Πολλά από αυτά ζουν στην Ελλάδα. Έχουν σώμα πεπλατυσμένο και θωρακικά πτερύγια σαν μεγάλα φτερά που περιβάλλουν το κεφάλι. Κάνοντας κυματοειδείς κινήσεις μπορούν να κολυμπούν και να ελίσσονται πολύ γρήγορα. Είναι σαρκοφάγα και συγγενεύουν με τους καρχαρίες. Τρέφονται κυρίως με ψάρια σε μεγάλες ποσότητες. Παίζουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία. Κάποια είδη απειλούνται δυστυχώς με εξαφάνιση.

Η συνάντηση με ένα σαλάχι μέσα στη θάλλασα είναι μάλλον απίθανη. Όπως και τα περισσότερα ψάρια, μόλις μας αντιληφθεί θα απομακρυνθεί κολυμπώντας με έναν τρόπο που θυμίζει μπαλετική χορογραφία. Δεν κινδυνεύουμε από αυτό. Δεν αποτελούμε ούτε κατά διάνοια μέρος της γαστρονομίας του. Είμαστε μάλλον ανεπιθύμητοι στο φυσικό του περιβάλλον και θα κοιτάξει να απαλλαγεί όσο πιο γρήγορα μπορεί από την παρουσία μας. Ο μόνος λόγος για να δαγκώσει ή να τσιμπήσει είναι αν βρεθούμε πολύ κοντά του και αισθανθεί ότι κινδυνεύει.

Η λέξη σελάχι έχει και μια άλλη ερμηνία. Προέρχεται από την τουρκική λέξη «σιλάχ» και ήταν η φαρδιά δερμάτινη ή υφασμάτινη ζώνη μέσα στην οποία στήριζαν τις χατζάρες και τα γιαταγάνια.
Φωτογραφίες – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης
Παρατηρούμε την άγρια ζωή χωρίς να παρεμβαίνουμε σε αυτήν. Ποτέ δεν πλησιάζουμε και ποτέ δεν παγιδεύουμε τα ζώα για να τα φωτογραφίσουμε. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε και όχι να καταστρέψουμε!
– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.