Μήπως…μοιάζουμε λιγάκι; Μια λιβελούλα τρίβει τα μάτια της…

– Του Μιχάλη Μαγνήσαλη –

Κι όμως κάποιοι τρόποι που νομίζουμε ότι είναι μόνο δικοί μας, υπάρχουν και στον μικρόκοσμο των εντόμων. Αυτή η χαριτωμένη λιβελούλα έχει μόλις βγει από το νερό. Είναι απίστευτα εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο σκουπίζει τα μάτια της με τα δύο μπροστινά της πόδια. Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε πόσο όμοιες είναι οι κινήσεις της με τις δικές μας.

Προφανώς δεν βρέθηκε εκεί με την θέλησή της. Συνήθως ένας καβγάς μεταξύ δύο αρσενικών καταλήγει με την πτώση του ηττημένου στο νερό. Οι λιβελούλες είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο. Ζουν σε υδροβιότοπους και είναι πολύ σημαντικές για την οικολογική ισορροπία (τρώνε τα κουνούπια). Μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα μέχρι 80-90 χιλιόμετρα την ώρα ελέγχοντας πλήρως την κατεύθυνση της πτήσης τους. Τα δύο…»πελώρια» τους μάτια μπορούν να βλέπουν σε πλήρη κύκλο 360° και ο μικροσκοπικός τους εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί μέχρι 200 εικόνες στο δευτερόλεπτο. Με λίγα λόγια βλέπουν πιο γρήγορα από εμάς!

Ένας μύθος λέει ότι οι νεράϊδες επειδή δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν με τους ανθρώπους μεταμορφώθηκαν σε λιβελούλες κρατώντας έτσι τα φτερά τους. Έμειναν όμως κοντά στους ανθρώπους για να μπορούν να τις αναγνωρίζουν μόνο όσοι είναι άξιοι. Περισσότερα για τις πολύχρωμες νεράϊδες της φύσης θα δούμε σε επόμενό μας άρθρο.

Φωτογραφίες – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

Παρατηρούμε την άγρια ζωή χωρίς να παρεμβαίνουμε σε αυτήν. Ποτέ δεν πλησιάζουμε και ποτέ δεν παγιδεύουμε τα ζώα για να τα φωτογραφίσουμε. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε και όχι να καταστρέψουμε!

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.