Ένα ρολόϊ θυμάται…

Του Μιχάλη Μαγνήσαλη

Σταμάτησε να λειτουργεί στις 20 Ιουνίου του 1978 δείχνοντας 11.06 μ.μ. Την ώρα δηλαδή που έγινε ο μεγάλος σεισμός που συγκλόνισε την πόλη της Θεσσαλονίκης. Από τότε κανείς δεν αποφάσισε να το ξαναβάλει σε λειτουργία. Λέγεται ότι η πόρτα που οδηγεί προς το ρολόι σφήνωσε. Άλλοι λένε ότι ο υπεύθυνος του κυλικείου που λειτουργούσε μέσα στο κτίριο ο οποίος κούρδιζε και το ρολόϊ, δεν επέστρεψε ποτέ στην εργασία του. Ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε για να θυμίζει στους περαστικούς εκείνη την τραγική νύχτα.

Η στοά Μαλακοπή βρίσκεται στην περιοχή της Συγγρού πολύ κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η περιοχή παλιότερα ονομάζονταν Φραγκομαχαλάς και είχε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα.

Κατασκευάστηκε το 1906 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι στον κήπο του αρχοντικού της οικογένειας Αλατίνη, με σκοπό να στεγάσει την Τράπεζα της Θεσσαλονίκης (Banque de Salonique). Στον επάνω όροφο υπάρχουν ακόμα σε λειτουργία ορισμένα γραφεία. Εκείνη την εποχή το γραφείο του διευθυντή ήταν ακριβώς κάτω από το ρολόι και έβλεπε από το παράθυρο την θάλασσα, αφού δεν είχαν χτιστεί ακόμα τα κτίρια της σημερινής Πλατείας Χρηματιστηρίου. Στο υπόγειο της στοάς βρισκόταν το θησαυροφυλάκιο, με την βαριά σιδερένια πόρτα να διατηρείται ακόμη και σήμερα.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη στοά εμπορικά καταστήματα, υφαντουργεία και βιοτεχνίες πήραν την θέση των γραφείων της τράπεζας, ενώ τα τελευταία χρόνια όπως και ολόκληρη η περιοχή έχει εξελιχθεί σε σημείο νυχτερινής διασκέδασης.

Φωτογραφίες – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.