Τι κι αν έφτασες πρώτος;

  • – Του Μιχάλη Μαγνήσαλη –

Εν τω μεταξύ στον μικρόκοσμο των εντόμων μια Maniola Jurdina έχει μόλις εγκατασταθεί στο άνθος του γαϊδουράγκαθου. Τρέφεται με φυτικούς ιστούς και νέκταρ και με τον τελετουργικό χορό της θα μεταφέρει τη γύρη, πιστή στο έργο της αναπαραγωγής του κύκλου της ζωής. Την ίδια στιγμή μια μέλλισσα πετάει προς τα εκεί με μεγάλη ταχύτητα έτοιμη να διεκδικήσει το μερίδιό της. Το σώμα της θυμίζει κάτι από μικρό μονοθέσιο αεροπλάνο που έχει ήδη ξεκινήσει την κάθοδο. Λυπάμαι που μέσα από αυτή την εικόνα δεν μπορώ να μεταδώσω τον ήχο από τα διάφανα φτερά της, που παλινδρομούν με συχνότητα…230 παλμούς το λεπτό!

Το να είσαι δυνατός και σπουδαίος δεν είναι πάντα ευθέως ανάλογο του μεγέθους σου. Η ζωή ολόκληρου του πλανήτη οφείλεται κυρίως στη μέλισσα. Ακόμα ένας μικρός πρωταγωνιστής που συμβάλει στη διαδικασία της επικονίασης είναι η πεταλούδα. Πανέμορφοι και οι δύο. Ο ένας είναι αγαπημένος λόγω της πολύχρωμης εμφάνισής του. Ο άλλος είναι για πολλούς τρομακτικός επειδή «τσιμπάει». Βέβαια κανένα άγριο ζώο (και τα έντομα ανήκουν στην άγρια ζωή) δεν επιτίθεται αν δεν αισθανθεί ότι κινδυνεύει. Τις περισσότερες φορές η άγνοια των ανθρώπων φέρνει τα ζώα σε κατάσταση άμυνας κι εμείς την ερμηνεύουμε σαν επίθεση.

Θα επιστρέψουμε με εκτενέστερα άρθρα για τους δύο μικρούς μας φίλους.

Φωτογραφία – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

Παρατηρούμε την άγρια ζωή χωρίς να παρεμβαίνουμε σε αυτήν. Ποτέ δεν πλησιάζουμε και ποτέ δεν παγιδεύουμε τα ζώα για να τα φωτογραφίσουμε. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε και όχι να καταστρέψουμε!

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.