Η άνοιξη ήρθε και κάποιοι…επιτέλους ξύπνησαν.

  • -Του Μιχάλη Μαγνήσαλη-

Με τον ερχομό της άνοιξης η θερμοκρασία σιγά σιγά ανεβαινει και οι κάτοικοι της λίμνης αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη χειμωνιάτικη κρυψώνα τους. Οι χελώνες του νερού ανήκουν και αυτές στην κατηγορία των ερπετών όπως και οι χελώνες της στεριάς. Όπως όλα τα ερπετά, είναι ψυχρόαιμα ζώα και χρειάζονται τη ζέστη για να επιβιώσουν. Συνάντησα αυτή τη μικρή παρέα να λιάζεται επάνω σε έναν επιπλέοντα κορμό. Ακίνητες και με το κεφάλι τεντωμένο προς τα επάνω, θα έπαιρνα όρκο ότι είναι ψεύτικες. Μετά υπέθεσα ότι είναι αγουροξυπνημένες αφού μόλις έχουν βγει από το χειμερινό τους λήθαργο, ή ότι κάτι έχουν παρατηρήσει εκεί ψηλά και το κοιτούν με απορία.

Η «Trachemys Scripta Elegans» ή αλλιώς η «χελώνα με τα κόκκινα αφτιά» (από τις κόκκινες κηλίδες που έχει πίσω από τα μάτια της) είναι περισσότερο γνωστή ως κατοικίδιο, όμως σίγουρα είναι πιο ευτυχισμένη στο φυσικό της περιβάλλον. Αυτή η σιέστα είναι μέρος της καθημερινότητάς της. Μετά από μια βόλτα μέσα ή κάτω από το νερό και αφού καλύψει τις διατροφικές της ανάγκες, θα βρει μια σταθερή επιφάνεια για να απλωθεί και να λιαστεί. Αυτό το κάνει για να στεγνώσει και για να συνθέσει τη βιταμίνη D3 που είναι απαραίτητη για το δέρμα της και για το καβούκι της.

Τα αρσενικά ξεχωρίζουν από τα θηλυκά από τα πιο σκούρα και πυκνά σχέδια και απο τα μακρύτερα νύχια και ουρά. Βέβαια για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τη διαφορά θα πρέπει να συναντήσουμε τουλάχιστον ένα ζευγάρι. Και πάλι όμως θα είναι δύσκολο αφού μόλις αντιληφθούν ότι πλησιάζουμε θα βουτήξουν αμέσως μέσα στο νερό για να μας αποφύγουν.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τις τρομάζουμε ούτε να προσπαθούμε να τις πιάσουμε. Είναι προτιμότερο να τις αφήνουμε στην ησυχία τους και να τις θαυμάζουμε από μακριά.

Φωτογραφία – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.