Οι απολίτιστοι μιας «πολιτισμένης» χώρας.

  • – Του Μιχάλη Μαγνήσαλη

Περπατάμε στους δρόμους μια όμορφης πόλης μόνο που αυτή τη φορά δεν θα κάνουμε οδοιπορικό, αλλά θα δείξουμε το απογοητευτικό παρασκήνιο. Εκεί που ο πολιτισμός έρχεται αντιμέτωπος με την επιθετικότητα και τη μανία για καταστροφή.

Θρακικό Εθνολογικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής. Η ιστορία της πόλης στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα σε ένα παλιό αρχοντικό που μετά από δωρεά των ιδιοκτητών του στο ελληνικό δημόσιο, έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Δεν πρέπει να έχει περάσει πολύς καιρός από τη μέρα που ο καλλιτέχνης ολοκλήρωσε την ανακαίνιση της πρόσοψης. Άγνωστο πόσες ώρες εργάστηκε. Ανώνυμοι αυτοί που άφησαν τη θλιβερή υπογραφή τους. Αυτοί όμως δεν πρέπει να χρειάστηκαν περισσότερο από τρία λεπτά της ώρας για να μας θυμίσουν ότι εκτός από την Ελλάδα που μας κάνει περήφανους, υπάρχει δυστυχώς και εκείνη η Ελλάδα που θα συνεχίσει να μας πληγώνει.

Κομοτηνή 13 Φεβρουαρίου 2022

Φωτογραφίες – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.