Παρακαλούμε μη μας σκοτώνετε με ψωμί!

  • – Του Μιχάλη Μαγνήσαλη –

Παραδεχτείτε το! Όλοι το έχουμε κάνει. Σε κάποια βόλτα στο κοντινό άλσος ή στην ύπαιθρο σε κάποιον υγρότοπο. Οι πάπιες και τα άλλα υδρόβια πουλιά όπως οι χήνες, οι κύκνοι, οι γλάροι κλπ, δείχνουν τρελή αδυναμία στο ψωμάκι που τους πετάμε και τρέχουν να το αρπάξουν. Μερικές φορές μάλιστα γίνονται ομηρικές μάχες μεταξύ τους για το ποιος θα προλάβει. Τους δείχνουμε με αυτή μας την κίνηση την αγάπη μας και τη διάθεσή μας για φροντίδα. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική.

Το ψωμί και ειδικά το άσπρο αρέσει πολύ στα πουλιά, αλλά δεν έχει καμία θρεπτική αξία για αυτά. Αν επιμένουμε να τα ταΐζουμε θα μάθουν να βασίζονται σε εμάς και σταδιακά θα χάσουν την ικανότητά τους να βρίσκουν μόνα τους την τροφή τους. Ακόμα χειρότερα θα εθιστούν στην ακατάλληλη τροφή, όπως ακριβώς ένα μικρό παιδί όταν του δίνουμε συχνά ανθυγιεινές λιχουδιές και δεν θα προτιμούν την τροφή τους που βρίσκεται σε αφθονία μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι συνέπεις όμως από την κατανάλωση ψωμιού είναι πολύ περισσότερες:

Λόγω της έλειψης των απαραίτητων συστατικών, προκαλείται στις πάπιες μια ασθένεια που λέγεται Angel Wing (φτερά αγγέλου) κατά την οποία τα φτερά τους αναπτύσσονται με τρόπο μη φυσιολογικό. Αντί να ακουμπούν στο σώμα εκτείνονται προς τα πλάγια με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πετάξουν. Είναι μια πάθηση μη αναστρέψιμη και δυστυχώς πουλιά που δεν μπορούν να πετάξουν…πεθαίνουν πολύ γρήγορα.

Όταν η μαγιά που περιέχει το ψωμί μπαίνει στο στομάχι των πουλιών, γίνεται ζύμωση του περιεχομένου της και διογκώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φραγή του πεπτικού συστήματος προκαλώντας τον θάνατό τους.

Επιβλαβές είναι το ψωμί και για τους πανέμορφους της λίμνης, τους κύκνους. Προκαλεί σοβαρές και συχνά θανατηφόρες ασθένεις στο πεπτικό τους σύστημα και στην καρδιά τους.

Εκτός από τις δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία των πουλιών οι μεγάλες ποσότητες ψωμιού που δεν καταναλώνονται μολύνουν τα νερά, προκαλώντας την ανάπτυξη επικίνδυνων φυκιών και μυκήτων και προσελκύοντας βλαβερά ζωύφια και αρουραίους με αποτέλεσμα την διαταραχή της ισορροπίας του οικοσυστήματος. Αν κάποιος θέλει να ταΐσει τα πουλιά χωρίς να τους κάνει κακό, μπορεί να τους δώσει μαρούλι, αρακά ή καλαμπόκι.

Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν μια πινακίδα που συνάντησα περπατώντας στην ύπαιθρο κοντά σε μια μικρή λίμνη. Μετά από έρευνα βρήκα όλες τις παραπάνω πληροφορίες στην ιστοσελίδα του βρετανικού οργανισμού fbhp.org.uk για την φροντίδα και την προστασία των δημόσιων πάρκων.

Φωτογραφίες – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.