
- – Του Μιχάλη Μαγνήσαλη –
Εφευρέτης της Φάτνης θεωρείται ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, ο οποίος τη δημιούργησε για πρώτη φορά το 1223. Τα Χριστούγεννα του 1222 ταξίδεψε στη Βηθλεέμ και συμμετείχε στις τελετές της Γεννήσεως του Ιησού. Εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που όταν επέστρεψε στην Ιταλία θέλησε να τις επαναλάβει. Επειδή όμως την εποχή εκείνη δεν επιτρεπόταν οποιαδήποτε αναπαράσταση μέσα στους χριστιανικούς Ναούς, ο Πάπας Ονώριος ο Γ΄ του έδωσε άδεια να τελέσει τη Λειτουργία των Χριστουγέννων μέσα σε μια σπηλιά που φωτίζονταν από τις δάδες των μοναχών, ενώ στο κέντρο της είχε τοποθετηθεί ένα παχνί με άχυρα, ένα γαϊδουράκι και μια αγελάδα. Αυτή ήταν η πρώτη φάτνη. Αργότερα το 1283 ο γλύπτης Arnolfo di Cambio κατασκεύασε τη φάτνη με αγάλματα που αναπαριστούν τη γέννηση με τους Μάγους και τους Αγγέλους.

Το άστρο της Βηθλεέμ κατά την άποψη πολλών αστρονόμων αφορά σε κάποιο πολύ φωτεινό ουράνιο φαινόμενο. Εκείνη την χρονική περίοδο συνέβη η συνάντηση των πλανητών Δία, Κρόνου και Αφροδίτης. Στο φαινόμενο αυτό μετά παρέλευση δύο ή τριών μηνών ο Δίας εξέρχεται από την τροχιά. Τότε παρατηρείται και πάλι το ίδιο έντονο φωτεινό φαινόμενο που παρουσιάζεται στην αρχή σαν να εμφανίζεται εκ νέου.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ματθαίο οι Μάγοι πορευόμενοι προς τη Βηθλεέμ, «είδον» τον «αστέρα» και «εχάρησαν χαράν μεγάλην σφόδρα», προσθέτοντας ότι το «αστέρι» αυτό ήταν ίδιο με εκείνο «ον είδον εν τη Ανατολή» (Ματθ. 2,9-10). Οι Μάγοι ξεκίνησαν από τη Μεσοποταμία. Το ταξίδι μέχρι την Παλαιστίνη με τα μέσα της εποχής απαιτούσε δύο ή τρεις μήνες. Αυτό το χρονικό διάστημα ταιριάζει με την αντίστοιχη φυσική κίνηση του πλανήτη Δία και τη διπλή εμφάνιση του κατά την είσοδο και έξοδο από την τροχιά συνάντησης με τους άλλους δύο πλανήτες.
Φωτογραφίες – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης
– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.