Οι τρεις τελευταίες επιθυμίες ενός Βασιλιά.

  • – Του Μιχάλη Μαγνήσαλη –

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος συνειδητοποίησε ότι βρισκόταν πολύ κοντα στον θάνατο, εξέφρασε αυτές τις τρεις επιθυμίες:

  • «Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, ώστε να δείξουν ότι ούτε εκείνοι δεν έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τον θάνατο».
  • «Θέλω οι θησαυροί μου να διασκορπιστούν σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τάφο μου, για να μπορέσουν όλοι να δουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν».
  • «Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, ώστε όλοι οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε σ’ αυτόν τον κόσμο με άδεια χέρια και με άδεια χέρια φεύγουμε όταν τελειώσει για όλους μας ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος».

Το άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι έργο του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα. Χυτεύθηκε στα εργαστήρια «Ρεντζο Μικελούτσι» στην Πιστόια της Ιταλίας και τοποθετήθηκε στη σημερινή του θέση στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης το 1974.

Φωτογραφίες – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.