Τσιπουροκάζανων συνέχεια. Με κάρβουνα όπως παλιά.

  • – Του Μιχάλη Μαγνήσαλη – Φωτογραφίες: Τηλέμαχος Γαροφαλλίδης –

Είναι κι αυτοί που επιμένουν να περιφρονούν την ευκολία της θέρμανσης του καζανιού με υγραέριο και παραμένουν πιστοί στην ομορφιά της φωτιάς. Δεν είναι μόνο η αισθητική και η συντροφική ατμόσφαιρα που προκαλεί, αλλά όπως λένε οι παλιοί «το κάρβουνο είναι αλλιώς». Η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται μέσα σε πολύ συγκεκριμένα όρια σε όλη τη διάρκεια της απόσταξης και αυτό σίγουρα είναι πολύ πιο δύσκολο, αφού δεν υπάρχουν ούτε βαλβίδες, ούτε ρυθμιστές. Όμως η εμπειρία και το μεράκι ξέρουν…

Το σκηνικό συνήθως συμπληρώνουν τα πέτρινα ντουβάρια και τα ξύλινα δοκάρια που στηρίζουν την κεραμοσκεπή, ο ήχος του μπουζουκιού και η μυρωδιές από τους ιδιαίτερους μεζέδες που ψήνονται στα κάρβουνα. Τα αποστακτήρια ξεκινούν την λειτουργία τους στην αρχή του φθινοπώρου και κρατούν μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη. Αποτελούν την αφορμή για τα πρώτα γλέντια του χειμώνα. Αν έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε κάποιο από αυτά, η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.

Διαβάστε το εκτενές αφιέρωμα για τα τσιπουροκάζανα εδώ.

Φωτογραφίες: Τηλέμαχος Γαροφαλλίδης – Κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

Οι φωτογραφίες είναι από το αποστακτήριο στο Κτήμα Χατζητάδε Domaine Hagitade.

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.