
- – Του Τηλέμαχου Γαροφαλλίδη –
Το 1455 ο σουλτάνος Μεχμέτ ο Β΄ κτίζει στην πρόσφατα κατακτημένη από τους Οθωμανούς Θεσσαλονίκη ένα μεγάλο Μπεζεστένι, το γνωστό στους Θεσσαλονικιούς Μπεζεστένι στην διασταύρωση της οδού Βενιζέλου με την οδό Σολωμού, κάτω από την Εγνατία. Δείτε περισσότερα στο σχετικό άρθρο του ΓΑΙΑ Stories εδώ.
Την ίδια ακριβώς χρονιά, στην άλλη μεριά της Ευρώπης σε Γερμανία, Ολλανδία ή
Γαλλία, (αυτές οι τρεις χώρες διεκδικούν τη δόξα και την τιμή) ένας σιδεράς με το όνομα Ιωάννης Γουτεμβέργιος (Johannes Gutenberg, 1400 – 3 Φεβρουαρίου 1468) εφευρίσκει κάτι που θα άλλαζε τον κόσμο όλον: την τυπογραφία.
Αυτά τα δύο φαινομενικά άσχετα γεγονότα τα συνδέει ένα τυπογραφείο: “Το παραδοσιακό Τυπογραφείο στο Μπεζεστένι”, από τα πιο παλιά της πόλης.

“ Το 1944 λίγο πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τη Γερμανική Κατοχή, ο Γεώργιος Συλλελόγλου ξεκινά μέσα στη στοά Μπεζεστενιού μία μικρή επιχείρηση με είδη χαρτοπωλείου. Σιγά σιγά η επιχείρηση μεγαλώνει, και το 1959 σε συνεργασία με τον Κρυστάλλη Παπαγιανόπουλο δημιουργείται το τμήμα χαρτοπωλείου. Με αυτή τη μορφή λειτουργεί μέχρι το 1969, οπότε και διαδέχεται η δεύτερη γενιά την επιχείρηση με την μορφή Ο.Ε. Αγ.Χατζηλάρης, Χρ. Σιλελόγλου μέχρι το 2009! Λόγω της συνταξιοδότησης των εταίρων παίρνει τη σκυτάλη η τρίτη γενιά”, που είναι ο Χρήστος Χατζηλάρης γράφει το site της εταιρίας.

Μερακλής εραστής του χαρτιού και μελανιού ο Χρήστος Χατζηλάρης συνεχίζει το έργο των προκατόχων του, με βοηθό την εμπειρία και σύμμαχο την σύγχρονη τεχνολογία. Τον βρήκα στα πλαίσια του #openhouse #madeinthessaloniki στο μαγαζί του, ανάμεσα σε μαγαζιά με χασέδες, φόδρες, κορδόνια και φερμουάρ. Μας υποδέχτηκε με ένα πλατύ χαμόγελο και πρόθυμος να εξηγήσει τα πάντα.

Μιλάει με πάθος για τον τρόπο που δουλεύει η κάθε μηχανή, βάζει χαρτιά, μακέτες και τυπώνει για να μας δείξει το αποτέλεσμα. Μας εξηγεί κάθε λεπτομέρεια μιας και όπως μας λέει ξέρει πως δουλεύει κάθε εξάρτημα και κάθε βίδα των μηχανών. Μόνοι μας, λέει, επισκευάζουμε κάθε ζημιά που μπορεί να παρουσιάσει η μηχανή, αφού δεν υπάρχου πλέον τεχνικοί να τις επισκευάσουν.

Δεν υπάρχουν άλλωστε και πολλές τέτοιες μηχανές που να είναι σε παραγωγή. Ανοίγει συρτάρια μας δείχνει με υπερηφάνεια τα “στοιχεία”, τα γράμματα που ένα ένα τοποθετούνται για να φτιαχτεί το κείμενο που θα τυπωθεί. Μικρά, μεγάλα, μεγαλύτερα, κεφαλαία και πεζά.


Τελειώνει την ξενάγηση σε μαγικά για μένα μέρη, με ένα δωράκι: μια χρυσοτυπία σε ένα υπέροχο χαρτί. Φεύγοντας η πάντα χαμογελαστή Άννα φρόντισε να μας γλυκάνει μ΄ ένα λουκουμάκι.
Κάντε μια βόλτα από το Μπεζεστένι, περπατήστε στα στενά δρομάκια του, ψάξτε το τυπογραφείο, ζητήστε τον Νίκο και την Άννα που πρόθυμα θα σας μιλήσουν για την τυπογραφία που χάνεται.
Ζήστε την Ιστορία αλλά και την σύμπτωση του 1455.





Φωτογραφίες – κείμενο: Τηλέμαχος Γαροφαλλίδης
– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του νόμου 2121/93.