
Του Μιχάλη Μαγνήσαλη
– Όραμα λένε, “είναι κάτι που το ζεις πριν ακόμα πραγματοποιηθεί και στην πορεία παρασύρεις και άλλους που το ζούν μαζί σου”.
Γεννήθηκα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη και από μικρός είχα επαφή με την φύση. Ο πατέρας μου αγαπούσε τα ταξίδια. Είχε πάντα μαζί του μια φωτογραφική μηχανή -που σήμερα αποτελεί μουσιακό είδος- και απαθανάτιζε συστηματικά οικογενειακές στιγμές και ταξιδιωτικά στιγμιότυπα. Συχνά μετέτρεπε την μία και μοναδική τουαλέτα του σπιτιού σε σκοτεινό θάλαμο και εκτύπωνε μόνος του τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Αργότερα όταν μεγάλωσα λίγο, “έκλεβα” την φωτογραφική μηχανή του πατέρα μου και φωτογράφιζα ότι είχε χρώμα, σχήμα και άρωμα. Το μόνιμo αντικείμενο διαφωνίας μας ήταν τα θέματα που επέλεγα. “Πρέπει να είμαστε κι εμείς μέσα στις φωτογραφίες. Για να θυμόμαστε ότι είμασταν εκεί. Μη ξοδεύεις άσκοπα τα φιλμ” έλεγε. Ωραίες οι αναμνηστικές, είναι πολύ σπουδαίο να φωτογραφηθούμε μπροστά από τον Παρθενώνα ή δίπλα από το Ναυάγιο της Ζακύνθου….αλλά εγώ θα ήθελα και μια λεπτομέρεια από τα γλυπτά του Παρθενώνα ή ένα πανοραμικό του ναυαγίου από ψηλά, χωρίς φυσικά να φαινόμαστε εμείς.
Στα 24 μου εργαζόμουν σε μια εταιρία και η θέση μου απαιτούσε πολλά και συχνά ταξίδια. Πολλές φορές ξεκινούσα το επαγγελματικό μου ταξίδι από το Σάββατο, ή συνέχιζα να μένω εκτός έδρας μετά την Παρασκευή το απόγευμα, για να επισκεφθώ περιοχές που είχαν ενδιαφέρον και να κάνω αυτό που αγαπούσα: να εξερευνήσω, να καταγράψω και να συγκεντρώσω πληροφορίες. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα. Οτιδήποτε κάνουμε, οτιδήποτε ανακαλύπτουμε, έχουμε την ενστικτώδη ανάγκη να το μοιραστούμε και με άλλους. Με όλους τους άλλους αν γίνεται. Αλλιώς δεν έχει αξία. Είχα ταυτιστεί απόλυτα με τον ειδικό τύπο της εποχής. Με εκείνους τους ανθρώπους που είχαν κερδίσει την δυνατότητα να κάνουν όλα τα παραπάνω και μέσα από τα έντυπα στα οποία εργάζονταν μπορούσαν να εκφράζονται ελεύθερα. Είχα πια αποφασίσει ότι ήθελα να κάνω κάτι σαν αυτό.
Από το όραμα στην ιδέα
Χρειάστηκε να περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια μέχρι να πάρει την οριστική του μορφή μέσα στο μυαλό μου. Στα έντυπα της εποχής με εντυπωσίαζαν οι εικόνες, αλλά με κούραζαν τα μακροσκελή και αναλυτικά κείμενα. Ήθελα να δημιουργήσω έναν χώρο με άρθρα, με θέματα σχετικά με το τρίπτυχο: φύση-άγρια ζωή, ελληνική παράδοση και ιστορία. Να έχει υψηλής ποιότητας εικόνες που να προσδιορίζουν από μόνες τους το νόημα, αλλά να έχει και κείμενο που να διαβάζεται γρήγορα και εύκολα. Να μπορεί να ανατρέξει κάποιος σε ένα άρθρο μετά από καιρό και ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις εικόνες να θυμάται το περιεχόμενο. Να μπορεί ανενδοίαστα να το δείξει σε φίλους και συνεργάτες ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο (πχ στην εκπαίδευση ή στην τουριστική επιχείρηση). Να μπορώ να το διαχειρίζομαι οπουδήποτε και αν βρίσκομαι, οποιαδήποτε ώρα, προσθέτοντας νέο περιεχόμενο, ή εμπλουτίζοντας το ήδη δημοσιευμένο.
Από την ιδέα στην υλοποίηση
Στο τέλος του 2018 και όντας πια 53 ετών, η καθημερινότητά μου δεν είχε τίποτα το ξεχωριστό. Κάνοντας μια συμβατική δουλειά μπορούσα να επιβιώνω, δεν μπορούσα όμως να στηρίξω οικονομικά το σχέδιο. Κατοχύρωσα με ελάχιστο κόστος το domain name και δημιούργησα το blog μέσα από την δωρεάν έκδοση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, στην οποία με λίγη εκπαίδευση μπορεί κάποιος να φτιάξει έναν ιστότοπο. Αμέσως πρότεινα σε έναν φίλο επίσης φωτογράφο να με ακολουθήσει. Του εξήγησα μέσα σε λίγα λεπτά την ιδέα μου και…δέχτηκε. Το blog πέρασε από πολλές αλλαγές μέχρι να φτάσει στη σημερινή του μορφή. Σε μικρό χρονικό διάστημα η ομάδα έγινε πενταμελής (τρεις συντάκτες και δύο τεχνικοί). Στην πορεία διορθώσαμε εκατοντάδες λάθη και αποκτήσαμε πολύτιμη εμπειρία. Δεν διεκδικήσαμε αμέσως πολυπληθές κοινό. Η επισκεψιμότητα πιστεύω ότι θα έρθει στην ώρα της σαν επιβεβαιωση της καλής δουλειάς. Το ΓΑΙΑ Stories διανύει σήμερα τον τρίτο χρόνο παρουσίας του στο διαδίκτυο και η λειτουργία του βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική δράση των μελών του. Μερικά από τα άμεσα σχέδιά μας είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών εντύπων, βιβλίων, η διεξαγωγή διαδικτυακών και ζωντανών εκδηλώσεων και η συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις.
Γιατί το κάνουμε αυτό αντί να βουλιάζουμε ήσυχοι στον καναπέ μας;
Όμορφες εικόνες πιστεύω ότι δεν είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να δημιουργήσουμε. Και υπάρχουν χιλιάδες ακόμα που μπορούν να γράψουν άρθρα όπως κάνουμε κι εμείς. Ο δικός μας στόχος είναι πιο διαχρονικός. Θέλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στον δρόμο προς την αλλαγή νοοτροπίας για να σταματήσει το έγκλημα απέναντι στην φύση και την άγρια ζωή, ένα έγκλημα που τελικά επιστρέφει σε εμάς τους ανθρώπους. Αλλά και να συμβάλουμε ώστε να παραμείνει ζωντανή η ελληνική παράδοση και η ιστορία για να μη χάσουμε την ταυτότητά μας σαν λαός.
Στις επόμενες δύο δεκαετίες πιστεύουμε ότι θα έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια παρακαταθήκη γνώσης και κουλτούρας για να την παραδόσουμε στις επόμενες γενιές.
Προς όλους τους νέους ανθρώπους από 15 έως…85 ετών: Έχεις μια ιδέα, ένα όνειρο,….ένα όραμα; For God’s sake…do it!
Ξέρω …είναι εκείνος ο χρόνος που ποτέ δεν είναι αρκετός και εκείνο το ρημάδι το χρήμα που τίποτα επάνω στον πλανήτη δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτό. Μήπως είναι κι αυτή η …πονηρή παρέα που λέγεται «ζώνη άνεσης»; Ίσως και κάποιοι καλοί “φίλοι” που τους εμπιστεύεσαι τα όνειρά σου και αυτοί χωρίς καλά καλά να σε ξέρουν το έχουν σίγουρο ότι δεν θα πετύχεις;
- Ξεκίνα με ότι έχεις. Ξεκίνα τώρα! Έτοιμος σε όλα δεν θα είσαι ποτέ. Ένας απλός υπολογιστής και μια σύνδεση στο διαδίκτυο τις περισσότερες φορές είναι αρκετά. Ξεκίνησα έτσι ακριβώς το ΓΑΙΑ Stories με μηδενικό προϋπολογισμό τον Γενάρη του 2019. Μια μέρα πριν δεν υπήρχε τίποτα. Σήμερα έχει περίπου 100 δημοσιευμένα άρθρα και μερικές χιλιάδες αναγνώστες.
- Μην ακούς τους loosers. Και πιο πολύ μην ακούς αυτούς που προσπαθούν να σε πείσουν ότι είσαι κι εσύ ένας looser. Καλύτερα άκου αυτούς που πέτυχαν, ή αυτούς που έχουν κάνει τα πρώτα βήματα αυτής της συναρπαστικής διαδρομής. Έχουν πολύ περισσότερα να σου πούν.
- Βάζε μικρούς στόχους και με τη σωστή σειρά. Ένα βήμα κάθε φορά. Κανένας δεν φτάνει με ένα σάλτο στην κορυφή.
- Σχεδίασε προσεκτικά το πλάνο και προσάρμοσέ το στον διαθέσιμο χρόνο σου. Ίσως να μπορείς μόνο 10 λεπτά τη μέρα και 2-3 ώρες κάθε σαββατοκύριακο, ακολούθησέ το όμως πιστά. Έτσι θα εμπνέεις αξιοπιστία και θα κερδίσεις την εμπιστοσύνη του υποψήφιου κοινού σου.Παρουσίαζε το έργο σου με σοβαρότητα και ευαισθησία, κρατώντας τον πήχη ψηλά σε όλα τα επίπεδα.
- Κάνε μόνο θετικές σκέψεις. Αυτές σε τραβάνε μπροστά.
- Να τιμάς την ελληνική γλώσσα, την μητέρα των σύγχρονων γλωσσών. Δίνε τα κείμενά σου σε κάποιον ειδικό για να ελέγχει ορθογραφία και σύνταξη πριν τα δημοσιεύσεις. Αν θέλεις να ξεπεράσεις τα σύνορα της Ελλάδας, πρέπει να έχεις και άριστη αγγλική μετάφραση. Το αγγλόφωνο κοινό είναι το πολυπληθέστερο.
- Ολοκλήρωσε την πορεία σου σε αυτόν τον κόσμο μέσα από ένα όμορφο ταξιδι που θα σε κρατάει πάντα σε εγρήγορση και το δημιούργημά σου θα είναι ενεργό ακόμα και όταν εσύ δεν θα είσαι πια εδώ.
– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του νόμου 2121/93.