Φτιάχνοντας γέφυρες…

του Μιχάλη Μαγνήσαλη

Σε λίγο ο άνεμος θα αποτελειώσει αυτό το κομψοτέχνημα. Ο μικροσκοπικός καλλιτέχνης που το δημιούργησε έχει ήδη προχωρήσει παρακάτω. Μια από τις λιγότερο γνωστές ιδιότητες του ιστού της αράχνης, είναι ότι χρησιμεύει σαν γέφυρα για να περάσει από δύσβατα μέρη. Δεν εχει φτερά για να μπορεί να πετάξει, η φύση όμως της έχει χαρίσει έναν μοναδικό μηχανισμό για να φτιάχνει γέφυρες.

Έρευνες που έγιναν στο Department of Applied Science του College of William & Mary στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, έδειξαν απίστευτα πράγματα για το μυστήριο της ανθεκτικότητας του ιστού: «Κάθε ίνα είναι φτιαγμένη από έναν αριθμό νανοϊνών, καθεμία από τις οποίες είναι μια λεπτή κλωστή αποτελούμενη από πρωτεΐνη με διάμετρο μικρότερη από ένα εκατομμυριοστό της ίντσας». Κάτι σαν ένα μικροσκοπικό καλώδιο. Οι επιστήμονες θα χρειαστούν ακόμα καιρό μέχρι να αποκωδικοποιήσουν πλήρως τη δομή τους και να μπορέσουν να τις αναπαράγουν με τεχνητό τρόπο.

Φωτογραφία – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του νόμου 2121/93.