Το πιο παλιό…και μάλλον ξεχασμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Φωτογραφία: Τηλέμαχος Γαροφαλλίδης – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

Στο σπίτι του παππού μου πριν από σχεδόν 20 χρόνια τα μάτια του κοιτάζουν γεμάτα απορία κι εγώ περιμένω την ερώτηση που δεν αργεί να ακουστεί: «μπαμπά τι είναι αυτό»;

Για πάρα πολλά χρόνια το ραδιόφωνο ήταν το μοναδικό προσιτό μέσο επικοινωνίας σε όλους τους τομείς: ενημέρωση, εκπαίδευση, ψυχαγωγία. Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι εκτός από ειδήσεις και μουσική υπήρχαν λογοτεχνικές εκπομπές, ιστορίες σε «σίριαλ», ακόμα και ολόκληρες θεατρικές παραστάσεις. Θα θυμούνται και τις θεϊκές φωνές κάποιων παρουσιαστών και ηθοποιών.

Οι πρώτες συσκευές ραδιοφώνου ήταν ογκώδεις και σήμερα μπορεί να τις βρει κάποιος μόνο σε παλαιοπωλεία ή σπίτια κάποιων αμετανόητων εραστών της ραφιοφωνικής κουλτούρας.

Η πρώτη ασύρματη μετάδοση λόγου και μουσικής χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα και ήταν προϊόν της πρωτοβουλίας ενός αμερικανού ιδιώτη. Το σήμα εκείνης της εκπομπής έφτασε μέχρι τα πλοία που βρίσκονταν 100 μίλια μακριά.

Στην Ελλάδα ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ραδιοηλεκτρολόγου Χρήστου Τσιγγιρίδη το 1928 και λειτούργησε στην πόλη για 20 χρόνια. Ο πρώτος όμως εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1938 ενώ το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.). Η συνέχεια είναι γνωστή.

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του νόμου 2121/93.