Τέσσερεις εποχές: Δεκέμβριος – Το φεγγάρι κάνει κύκλο…

του Μιχάλη Μαγνήσαλη

Προάγγελος ενός χειμώνα που μέχρι χθες αρνιόταν να έρθει. Οι παλιοί που ήταν πιο κοντά στη φύση από εμάς τους «σύγχρονους», έλεγαν ότι όταν το φεγγάρι περιβάλλεται από αυτό το φωτοστέφανο θα ακολουθήσει μεγάλη αλλαγή του καιρού με χαμηλές θερμοκρασίες και θύελλες. Ήξεραν να διαβάζουν τον ουρανό και σπάνια έπεφταν έξω.

Στην επιστημονική γλώσσα, η Σεληνιακή Άλως είναι το οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα (Cirrostratus).

Το στεφάνι συνήθως έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό. Πολύ σπάνια παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως.

Φωτογραφία – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του νόμου 2121/93.