
Η πόλη που διαθέτει μακραίωνη ιστορία και την συνδυάζει με την σύγχρονη και πρωτοποριακή ματιά
Απέχει 650 χιλιόμετρα από Αθήνα και 150 από Θεσσαλονίκη. Ξεπερνά σήμερα τους 45000 κατοίκους και είναι μια εξαιρετικά σύγχρονη και όμορφη πόλη της Ελλάδας. Η ετυμολογία του ονόματος της προέρχεται από το “Δύραμα» (χωρισμός του οικισμού από το ρέμα στα δύο) ή με βάση κάποιες αναφορές από το ¨Ύδραμα» εξαιτίας της αφθονίας των νερών που αναβλύζουν εκεί.


Από τους προϊστορικούς κιόλας χρόνους, η περιοχή της Δράμας φαίνεται πως είχε πληθυσμό που κατοικούσε στον οικισμό Αρκαδικού, ενώ η ιστορία της είναι μεγάλη: παρά το γεγονός ότι αποτελούσε στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών στη νότια Βαλκανική, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του ’21. Ενώθηκε με το ελληνικό κράτος το 1913 στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, για να καταληφθεί ξανά από τους Βουλγάρους στον Α’ Παγκόσμιο, οι οποίοι αποχώρησαν με τη λήξη του πολέμου. Αλλά και στον Β’ Παγκόσμιο πέρασε δύσκολα με τους Βούλγαρους και τις επιχειρήσεις εκβουλγαρισμού του πληθυσμού της Δράμας, προβάλλοντας πάντα σθεναρή αντίσταση.


Ανάλογα και με την εποχή του χρόνου, η πόλη της Δράμας προσφέρει έναν πλούτο εμπειριών και επιλογών καθιστώντας την ελκυστικό προορισμό για επισκέπτες του Σαββατοκύριακου ή για όσους αναζητούν και αγαπούν τις αστικές περιηγήσεις.
Η Δράμα διαθέτει ένα από τα σπουδαιότερα πάρκα της Ελλάδας στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας: το περίφημο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης. Στα πλαίσια του προγράμματος Culture 2000, αποτελεί μια όαση 60 στρεμμάτων με άφθονα τρεχούμενα νερά και πολλά δέντρα.


Σε αυτό το πάρκο-ορόσημο αποτυπώνεται και η νεότερη ιστορία της πόλης, καθώς τριγύρω του δεσπόζουν οι εντυπωσιακές καπναποθήκες και τα νεοκλασικά σπίτια, απομεινάρια της οικονομικής άνθησης που ήλθε μετά το 1870, όταν η παραγωγή και το εμπόριο του καπνού προκάλεσαν την αύξηση του πληθυσμού και την ενίσχυση της εμπορικής κίνησης. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1924, χτίστηκε η καπναποθήκη του Ελβετού καπνεμπόρου Χέρμαν Σπίρερ, το πιο επιβλητικό κτίριο όλων, που σήμερα συνεχίζει την πορεία του στη σύγχρονη ιστορία της πόλης ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Στο τέλος του αιώνα τοποθετείται ένα γεγονός αποφασιστικό για το μέλλον της πόλης, η άφιξη του σιδηροδρόμου. Τον Σεπτέμβρη του 1892, η κατασκευή της «ενωτικής γραμμής» (Jonction Line) Θεσσαλονίκης-Δεδέαγατς παραχωρείται στον René Beaudouy, γάλλο τραπεζίτη, στην Κωνσταντινούπολη. Τα εγκαίνια των εργασιών πραγματοποιούνται στις 22 Ιουνίου του επομένου έτους και ολοκληρώνονται το Μάρτιο του 1896. Η κύρια γραμμή έχει μήκος 415 χιλιόμετρα. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε διακλάδωση προς το λιμάνι της Καβάλας.

Ωστόσο, η σιδηροδρομική γραμμή, για στρατηγικούς λόγους, πλησιάζει το Αιγαίο, μόνο σε δύο άκρα: ανατολικά στο Δεδέαγατς και δυτικά στη Θεσσαλονίκη. Η χάραξη της, σε απόσταση από τις ακτές, ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. Τα στρατεύματα μπορούν να μετακινηθούν από τη θάλασσα του Μαρμαρά μέχρι τα ελληνικά σύνορα, διά μέσου μιας γραμμής, η οποία διέσχιζε το βορειοελλαδικό χώρο και, σπάνια, ήταν ορατή από τη θάλασσα, Η μη θέαση της γραμμής από τη θάλασσα ήταν ο λόγος που η διακλάδωση προς την Καβάλα δεν πραγματοποιήθηκε τελικά.
(Κορνηλία Τρακοσοπούλου-Τζήμου, Η αρχιτεκτονική του (1866-1929) στη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή της, Δράμα 2002-2003, Δήμος Δράμας-ΔΕΚΠΟΤΑ, ΤΕΕ-ΑΜ, σελ. 26-26)


Η διαχρονική γοητεία της πηγάζει από το ανάγλυφο των οροσειρών της Ροδόπης, τον ζωοδότη ποταμό Νέστο, το νοτιότερο δάσος ερυθρελάτης της Ευρώπης στην Ελατιά, την ύπαρξη του μοναδικού στην Ελλάδα δάσους σημύδας και βέβαια το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, ένα από τα πολυτιμότερα οικοσυστήματα του πλανήτη, προσφέροντας στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες και ιδανικές αφορμές για επιστροφή στη φύση. Ομως και η ίδια η πόλη της Δράμας –ιδιαίτερα το κέντρο της– με τους άφθονους χώρους πρασίνου διατηρεί έναν ανθρώπινο χαρακτήρα που δεν συναντάται συχνά στο αστικό περιβάλλον της χώρας μας.



Φωτογραφίες – κείμενο: Τηλέμαχος Γαροφαλλίδης
– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του νόμου 2121/93.