Με κοιτάς…σε κοιτώ – συνάντηση με έναν φρύνο.

του Μιχάλη Μαγνήσαλη

Περπατάς μέσα στα μονοπάτια της φύσης και…η συνάντηση είναι αναπόφευκτη. Στιγμή αμηχανίας, αλλά και περιέργειας. Ο ένας κοιτάει τον άλλον και…. ας μπορούσα να ξέρω τι σκέφτεσαι (αν σκέφτεσαι) και τι νιώθεις (αν μπορείς να νιώσεις), έτσι όπως με βλέπεις τεράστιο μπροστά σου.Ένας απλός περίπατος εξελίχθηκε σε μια πολύ σημαντική συνάντηση. Ένας ανυποψίαστος φρύνος, έκανε τα πρώτα μουδιασμένα βήματα μετά την χειμερία νάρκη, όταν στον δρόμο του βρέθηκα εγώ και η περιέργιά μου. Η έκπληξη ήταν αμοιβαία. Περάσαμε μερικά δευτερόλεπτα κοιτώντας ο ένας τον άλλον στα μάτια. Αγουροξυπνημένος όπως ήταν, δεν είχε ακόμα την ευελιξία που χρειαζόταν για να με αποφύγει.

Είναι αλήθεια ότι ιδιαίτερη όψη ενός αμφίβιου, είναι αποτρεπτική για πολλούς από εμάς . Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να χάσουν την εξοικίωσή τους με τη φύση και τα πλάσματά της. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι το καθένα από αυτά παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία και φυσικά η εμφάνισή του είναι προσαρμοσμένη στο περιβάλον που προορίζεται να ζήσει.

Έχοντας όλες αυτές τις σκέψεις στο μυαλό μου, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να τον πάρω στα χέρια μου για να τον περιεργαστώ. Σώμα αρκετά ψυχρό, επιδερμίδα σκληρή γεμάτη εξογκώματα, γρήγορες αναπνοές, σκούρες πράσινες αποχρώσεις και μια πρωτοφανής ηρεμία, είναι το προφίλ ενός συμπαθέστατου μικρούλη, που περνάει τη μέρα του βολτάροντας μέσα στα νερά μικρών ποταμιών. Η διατροφικές του συνήθειες απέχουν πολύ από τις δικές μας. Προτιμάει τα έντομα και τις προνύμφες τους και με αυτό τον τρόπο συμβάλει στην ισορροπία του υδροβιότοπου. Σε περίπτωση που βρεθεί σε δύσκολη θέση, αφού αρχικά προειδοποίησει καμπυλώνοντας χαρακτηριστικά το σώμα του, εκκρίνει τοξίνες από αδένες που βρίσκονται πίσω από τα μάτια του, οι οποίες όμως είναι εντελώς ακίνδυνες για τον άνθρωπο.

Αν και δεν ένιωσε την ανάγκη να αμυνθεί, ξέρω ότι δεν μπορώ να τον κρατήσω για πολύ. Πρέπει να τον αφήσω να επιστρέψει στον μικρόκοσμό του. Τον αφήνω επάνω σε μια μεγάλη πέτρα στην άκρη της όχθης. Αμέσως μου γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη και την επόμενη στιγμή κάνει ένα ακροβατικό σάλτο και πηδάει μέσα στο νερό…

Φωτογραφίες – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο, για οποιαδήποτε χρήση, προσωπική ή εμπορική, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά, βάσει του νόμου 2121/93.