
Την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η επίσκεψη στα δημόσια λουτρά αποτελούσε μέρος της κουλτούρας των ανατολικών λαών. Εκτός από τον κύριο ρόλο τους που ήταν η προσωπική υγιεινή, τα Χαμάμ όπως λέγονται στην τουρκική γλώσσα, ήταν και μέρη χαλάρωσης και κοινωνικών συναντήσεων. Τα περισσότερα από αυτά, ήταν μοναδικά δείγματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς.

Ένα από τα πολλά που λειτούργησαν στην Ελλάδα, βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το «Μπέη Χαμάμ», βρίσκεται στη γωνία Εγνατία και Μητροπολήτου Γενναδίου, δίπλα στην Πλατεία Αριστοτέλους. Χτίστηκε το 1444, λίγο μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, με εντολή του Σουλτάνου Μουράτ Β’, επάνω στα ερείπια επτά βυζαντινών εκκλησιών και λειτούργησε ως το 1960. Είναι το παλαιότερο Οθωμανικό λουτρό της πόλης και ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων.

Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο, συναντάμε πρώτα την αίθουσα για τους άντρες, η οποία βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά. Στη βόρεια πλευρά η δεύτερη από τις τρεις κύριες αίθουσες, η οποία ήταν για τις γυναίκες. Οι μαρμάρινοι λουτήρες που στέκονται ακόμα στις θέσεις τους, και η εσωτερική διακόσμηση από τοιχογραφίες και σκαλιστά, μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή.


Χαρακτηριστική είναι η τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των τρούλων, με τις πολλές και διαφόρων μεγεθών οπές, οι οποίες χρησίμευαν τόσο για τον φωτισμό των εσωτερικών χώρων, αλλά και για την διατήρηση της θερμοκρασίας στα επιθυμητά επίπεδα.

Αντίστοιχης ομορφιάς είναι και τα δάπεδα, τα οποία ήταν θερμαινόμενα, όπως ήταν και οι τοίχοι και παρά τις φθορές από το πέρασμα των χρόνων, διατηρούνται μέχρι σήμερα σε καλή κατάσταση.





Φωτογραφίες – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης
– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο, για οποιαδήποτε χρήση, προσωπική ή εμπορική, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά, βάσει του νόμου 2121/93.