Πάμε δυτικά; Η χωματερή που έγινε λίμνη.

του Μιχάλη Μαγνήσαλη

Δυτικά της Θεσσαλονίκης, πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν το Ωραιόκαστρο, λίγοι όμως έχουν ακούσει ότι δίπλα ακριβώς από την κατοικημένη περιοχή, υπάρχει ένας μικρός θησαυρός. Η λίμνη του Ωραιοκάστρου , δεν ήταν πάντα λίμνη.

Μέχρι και πριν από δύο δεκαετίες, αυτή η έκταση των περίπου 60 στρεμάτων, ήταν….σκουπιδότοπος. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι ζωής, εκτός από ένα μικρό ρυάκι, που έρεε δειλά μέσα στην κοιλάδα. Το 1998 με απόφαση της τότε δημοτικής αρχής, ξεκίνησε η ανάπλαση του χώρου. Δύο χρόνια αργότερα, το τοπίο είχε μεταμορφωθεί.

Τα μπάζα και τα σκουπίδια απομακρύνθηκαν. Η στάθμη του νερού ανέβηκε με τη βοήθεια του φράγματος και με την φύτευση χιλιάδων δέντρων και φυτών, άρχισε η ανάπτυξη της χλωρίδας. Πάπιες, χήνες, βάτραχοι και διάφορα είδη ψαριών και πουλιών, έγιναν μόνιμοι κάτοικοι του μικρού οικοσυστήματος.

Αρχές Μαρτίου ξεκινάμε κι εμείς να εξερευνήσουμε την περιοχή. Αποφασίζουμε να παρατήσουμε το αυτοκίνητο σε κεντρικό σημείο του Ωραιοκάστρου και να προχωρήσουμε με τα πόδια. Κατευθυνόμαστε ανατολικά, ακολουθώντας την ασφάλτινη διαδρομή, στρίβουμε αφήνοντας αριστερά μας το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου και κατηφορίζουμε προς το σημείο «Καλόγερος». Μετά από είκοσι λεπτά χαλαρής πεζοπορίας, λίγο πριν την τελευταία στροφή, εγκαταλείπουμε την πανοραμική θέα της πόλης της Θεσσαλονίκης, για να βρεθούμε σε ένα περιβάλλον, που δίνει την αίσθηση, ότι βρισκόμαστε κάπου πολύ μακριά. Είναι αρχή της άνοιξης και οι κορμοράνοι δεν έχουν έρθει ακόμα, όμως το τραγούδι των βατράχων έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι πρόσφατες δυνατές βροχές, έχουν ανεβάσει τη στάθμη του νερού, σε σημείο που πλατσουρίζουμε για να περπατήσουμε στις όχθες. Περιπλανιόμαστε για αρκετή ώρα στα γύρω μονοπάτια, που προσφέρουν μια διαφορετική θέα της λίμνης από ψηλά. Ο ήχος από τις πρώτες μουδιασμένες πτήσεις των εντόμων και οι πρώτες μυρωδιές, μαρτυρούν ότι φύση ετοιμάζεται να ξυπνήσει από τον χειμωνιάτικο ύπνο της. Ολοκληρώνουμε τη σύντομη απόδρασή μας, κάνοντας μια σύντομη στάση στο πάρκο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τη λίμνη για ανασυγκρότηση, πριν ξεκινήσουμε για τον δρόμο της επιστροφής.

Η λίμνη του Ωραιοκάστρου αποτελεί μια όαση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και ευκαιρία για σύντομες αποδράσεις κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου. Όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά για όλους, αφού βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη ανταμοιβής του άνθρώπου από την φύση, όταν αυτός τη σέβεται και την προστατεύει.

Φωτογραφίες – Κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο, για οποιαδήποτε χρήση, προσωπική ή εμπορική, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά, βάσει του νόμου 2121/93.