Απόδραση στον Υδροβιότοπο Κερκίνης

του Μιχάλη Μαγνήσαλη

Λίγα μόλις χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στις Σέρρες, στρίβουμε αριστερά για Ηράκλεια και ύστερα από λίγα λεπτά το τοπίο αλλάζει. Περνώντας το φράγμα του Λιθότοπου, νομίζεις ότι έχεις ταξιδέψει λίγο πίσω στον χρόνο. Ότι μπήκες κατά λάθος σε κάποιο σκηνικό, που σε λίγο θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα κάποιας ταινίας του Αγγελόπουλου, ή το λιγότερο, ότι είσαι κομμάτι ενός ζωγραφικού πίνακα, την ώρα που ο καλλιτέχνης ετοιμάζεται να βάλει τις τελευταίες του πινελιές. Στους πρόποδες της οροσειράς Μπέλλες, μια αναπνοή από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, δημιουργήθηκε το 1932, από την ανάγκη να μαζεύονται τα νερά του ποταμού Στρυμόνα, ώστε να αποφεύγονται οι πλημύρες κατά την διάρκεια των ισχυρών βροχών και για να υπάρχει επάρκεια νερού για το πότισμα των καλλιεργιών. Η φύση όμως έκανε το θαύμα της. Το οικοσύστημα που αναπτύχθηκε, είναι ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. Προστατεύεται από την συνθήκη Ραμσάρ και αποτελεί μέρος του προγράμματος Natura 2000.

Μόνιμοι κάτοικοι της λίμνης, οι νεροβούβαλοι που αποτελούν προστατευόμενο είδος, αλλά και πολλά άλλα σπάνια είδη θηλαστικών και ψαριών. Αν κάποιος βρεθεί εκεί προς το μέσον της άνοιξης, θα γοητευτεί από το χαλί που στρώνουν τα νούφαρα επάνω στο μπλέ του νερού, αλλά και από τραγούδι των βατράχων. Για τους πιο υπομονετικούς, τα 300 περίπου είδη αποδημητικών πουλιών, με πιο γνωστά τον Αργυροπελεκάνο, την Λαγγόνα και τον Ερωδιό, βρίσκουν καταφύγιο εδώ, τους κρύους μήνες του έτους, για να επαναλάβουν τον κύκλο αναπαραγωγής τους και αποτελούν αντικείμενο παρατήρησης και μελέτης.

Η παρουσία της λίμνης μετριάζει το κρύο κατά την διάρκεια του χειμώνα. Το ήπιο κλίμα σε συνδυασμό με την ευφορία της γης, δίνει την ευκαιρία για δημιουργία εισοδήματος στους κατοίκους της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή έχει παρουσιάσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Όσες φορές βρεθήκαμε εκεί, οι κάτοικοι μας πλησίασαν και πάντα πρόθυμοι, μας μιλήσαν για τις ομορφιές και για τα μυστικά του τόπου τους. Μέχρι και αυτοσχέδιους χάρτες μας έδωσαν, για να μας διευκολύνουν να εντοπίσουμε τα μέρη, όπου θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο της επίσκεψής μας. Όσοι ενδιαφέρονται για περιβαλοντική εκπαίδευση, αλλά και οι χιλιάδες φίλοι του οικοτουρισμού, βρίσκουν έναν μικρό παράδεισο στην λίμνη και στην γύρω περιοχή.

Αυτός όμως φαίνεται να είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Το ευαίσθητο οικοσύστημα, χρειάζεται και την ανάλογη μεταχείριση. Δυστυχώς στις μέρες μας, η ρύπανση του Στρυμόνα, η παράνομη υλοτόμηση, η παράνομη αλιεία και το παράνομο κυνήγι, είναι συνήθη φαινόμενα. Ακόμα και οι ανεξέλεγκτες επισκέψεις παρατηρητών στις αποικίες των πουλιών, έχουν αρνητικές συνέπειες στην αναπαραγωγή τους. Η φύση πάντα μάχεται για να κρατήσει τις ισορροπίες, δίνοντάς μας υπέροχες εικόνες. Κι εμείς θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε εδώ, να καταγράφουμε με τους φακούς μας, κάνοντας μια σύντομη απόδραση από τις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές και αν επισκεφθείς την Κερκίνη δεν είναι ποτέ αρκετές.

Αυτό το video δημιουργήθηκε το 2017 για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Φωτογραφίες: Μιχάλης Μαγνήσαλης – Studio Image

Κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

Αν δεν είστε συνδρομητές μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ. Με την εγγραφή σας θα παραλάβετε ΔΩΡΕΑΝ το ebook «Πίσω από τις εικόνες – Η φωτογραφία για όλους». Ακολουθήστε μας σε αυτή τη διαδρομή προς την ανακάλυψη και τη διάδοση της γνώσης.

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο, για οποιαδήποτε χρήση, προσωπική ή εμπορική, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά, βάσει του νόμου 2121/93.